Last van een terugkerende longontstekingEen relatief onschuldige verkoudheid kan soms leiden tot een longontsteking. Wanneer er een longontsteking geconstateerd wordt, zal er in de meeste gevallen antibiotica voorgeschreven worden waarna je in de meeste gevallen, aan het einde van de kuur, klachtenvrij bent. Toch kan je in sommige gevallen last krijgen van een terugkerende longontsteking. Een lastig en vervelend fenomeen. Maar wat is een longontsteking eigenlijk? Eenvoudig en kort gezegd: een longontsteking is een infectie van de longblaasjes. Nu hebben we miljoenen longblaasjes in onze longen. Deze blaasjes zorgen voor de zuurstofopname uit de lucht die we inademen en geven kooldioxide af aan het bloed. Deze blaasjes worden beschermd door trilhaartjes die aan de binnenkant van onze luchtwegen zitten. Deze zorgen ervoor dat niet alle ziektekiemen zich direct naar de longblaasjes kunnen begeven. De trilhaartjes zorgen ervoor dat onder andere bacteriën afgevoerd worden via het slijm, dat we doorslikken. Als de trilhaartjes echter om welke reden dan ook minder goed werken, dan is de kans op een infectie van de longen aanzienlijk vergroot. Het longweefsel is warm en vochtig, een perfecte kiemhaard voor onder andere bacteriën. Als deze zich nestelen in je longblaasjes, dan zal je lichaam een afweerreactie vertonen en dat kan in de vorm van een longontsteking zijn. Je kunt een longontsteking in een deel van je long hebben, in een gehele long of in beide longen. In het laatste geval wordt er gesproken van een dubbele longontsteking.

Hoe behandel je een terugkerende longontsteking

Een longontsteking of terugkerende longontsteking heeft vrijwel altijd de volgende klachten:

  • Hoesten
  • Koorts
  • Oppervlakkige (pijnlijke) ademhaling
  • Ophoesten van slijm

Wanneer er aanhoudende klachten zijn, zullen de meeste mensen naar de huisarts gaan en deze zal in de meeste gevallen de diagnose stellen. Wanneer de klachten licht zijn, zal er een antibioticum voorgeschreven worden, en zullen de meeste klachten binnen een periode van twee tot vier weken verdwijnen. Bij ernstigere klachten of bij een terugkerende longontsteking zal je vaak doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Dat kan zijn om een foto te maken van de longen, om te zien wat het probleem is, of om te kijken waarom je last hebt van een terugkerende longontsteking. Maar dat kan ook zijn omdat er ernstigere klachten zijn en een infuus of opname noodzakelijk zijn.

Halotherapie bij een terugkerende longontsteking

Hoewel je een terugkerende longontsteking altijd na zult moeten laten kijken door een arts, zijn er ook andere methodes waardoor je van je klachten verlost kan worden. Soms is er namelijk geen enkele aanwijsbare reden waarom je nog last van een terugkerende longontsteking kunt hebben. Bij de HaloClinic Nederland kan je Halotherapie volgen, ook wel bekend als zouttherapie. Het is een natuurlijke behandeling bij gezondheidsklachten met betrekking op de luchtwegen. Het volgen van zouttherapie zorgt ervoor dat je gemakkelijker adem kunt halen. Halotherapie is heel eenvoudig, je neemt plaats in een zoutkamer waar je een uur doorbrengt. In deze kamer adem je fijn zout in wat een medicinaal doel heeft. Het zout komt in de longblaasjes terecht, en wordt daarna opgenomen door de slijmvliezen. Dit zal helpen bij het schoonmaken van de longen en dat zal ervoor zorgen dat je eerst meer last zal krijgen. Dat komt omdat je veel slijm op zal hoesten en je lichaam druk is met het afvoeren van afvalstoffen. Na verloop van tijd zal je je beter gaan voelen, omdat het zout voor een diepgaande reiniging zorgt. Zout heeft niet alleen een goed effect op de luchtwegen maar is ook huidvriendelijk. Bij een terugkerende longontsteking of algemene interesse kijk op haloclinic.nl voor meer informatie over zouttherapie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn